Zážitky, inšpirácie, návody
MTBIKER magazín

Najnovšie články z kategórie Tréning

Športové nápoje pre kratšie, ale aj dlho trvajúce výkony PR článok

Športové nápoje pre kratšie, ale aj dlho trvajúce výkony

Pitný režim je jednoducho základ a platí to najmä pri každom dlhšie trvajúcom športovom výkone. Navyše, cyklistika patrí svojou dĺžkou a aj energetickým výdajom medzi tie najnáročnejšie a tomu sa snažia výrobcovia prispôsobiť svoje produkty. Na niektoré z nich sa pozrieme v dnešnom prehľade.
Test: Science in Sport (SiS) – produkty anglického špecialistu na vlastnej koži

Test: Science in Sport (SiS) – produkty anglického špecialistu na vlastnej koži

Výrobcovia športovej výživy sa vždy zamerajú na to základné, teda na dopĺňanie tekutín, energie a na regeneráciu. Každý kvalitný výrobca má svoje tak trochu špecifické produkty. Na praktické vyskúšanie sa mi tento raz dostali tie od anglického Science in Sport, u nás viac známeho pod skratkou SiS.
Pozvánka: Prvý pumptrack na Záhorí

Pozvánka: Prvý pumptrack na Záhorí

Áno je tomu tak, aj my Záhoráci sme sa dočkali prvého pumptracku. Je situovaný v obci Dojč, blízko Senice. Myšlienka na stavbu pumptracku sa zrodila miestnym chalanom, konkrétne Matejovi Beňákovi a Romanovi Ocelákovi, ktorí vytvorili projekt a získali peňažné dotácie z nadácie SPP a taktiež prispela nemalou časťou aj obec Dojč. Teda, už nič nechýbalo k tomu, aby mohli nastúpiť bagre a diggery.
Fartlek - druh tréningu pre tých, ktorí nechcú toľko riešit, ale hlavne jazdiť

Fartlek - druh tréningu pre tých, ktorí nechcú toľko riešit, ale hlavne jazdiť

Fartlek je pôvodom švédsky výraz a znamená niečo ako "hra s rýchlosťou". Tento druh tréningu sa uplatňuje v rôznych športových odvetviach vrátane cyklistiky. Je ideálny pre tých, ktorí chcú byť fit, ale pritom ich nebavia presne ohraničené intervaly a počítanie. Dokonca nie je potrebný ani merač pulzu a iné hračky. Ide to jednoducho o to byť na biku a jazdiť ako vám napadne. Samozrejme, nejaké pravidlá to má a práve tie sa dozviete v nasledujúcom videu.
O bicyklovaní bez zVelitsovania, 5. časť: Ako sa obliekať

O bicyklovaní bez zVelitsovania, 5. časť: Ako sa obliekať

Oblečenie na preteky nie je žiadna veľká veda, ale niekedy vie zlý výber zbytočne skomplikovať situáciu. Základom je, aby oblečenie bolo komfortné, priedušné, ľahké a nikde neprekážalo. Taktiež pri chladnejších podmienkach je dôležité, aby chránilo, kde je to potrebné, ale naopak aby nám v prípade zlepšenia (oteplenia) zase nebolo zbytočne horúco. Nájsť si tú svoju ideálnu kombináciu trvá nejakú dobu, ale začiatočníkom možno trochu pomôže nasledujúce video, ktoré poradí zopár základných tipov ohľadom vhodného výberu.
Hlavou proti stereotypu - 5. časť: z karimatky do sedla

Hlavou proti stereotypu - 5. časť: z karimatky do sedla

Blížime sa k záveru. V predchádzajúcich častiach som hovoril o tom, aký veľký význam má kvalita pohybu. Čo vznikne pri poruche (1. časť o pedálovaní, 2. časť o pedálovaní), akým spôsobom ju môžeme identifikovať a opraviť (3. časť o kompenzačných aktivačných cvičeniach) a následne, ako správny vzor fixovať a posilniť (4. časť o silovom tréningu). Dnes sa kruh uzavrie a znovu sa vrátime do sedla, kde aplikujeme teóriu v prax.
Zopár základných tipov pre jazdenie na traili

Zopár základných tipov pre jazdenie na traili

Poriadny singletrack alebo trail je učite tá najlepšia odmena pri driapaní sa na nejaký kopec. O to lepšie chutí, ak si ho vieme patrične vychutnať. Zopár základných tipov, ako na to, nám predvedú chalani z GMBN. Navyše, nezaškodí ani malé osvieženie angličtiny, takže sa vlastne jedná o spojenie príjemného s užitočným.
O bicyklovaní bez zVelitsovania, 2. časť: Ako sa prekonať PR článok

O bicyklovaní bez zVelitsovania, 2. časť: Ako sa prekonať

Cyklistika je z veľkej miery o prekonávaní sa. Nezáleží iba na vašej výkonnosti, pretože pri pretekoch príde časom kríza úplne na každého. Rozhodujúci je hlavne spôsob, ako ju dokážeme prekonať a ako sa hovorí, zaťať zuby.
Test: Sponser Long Energy a Recovery Drink– doplnky výživy pre náročné výjazdy

Test: Sponser Long Energy a Recovery Drink– doplnky výživy pre náročné výjazdy

Dnes sa pre zmenu pozrieme na tak trochu odlišný test. Nie je to bike a nie je to ani oblečenie – sú to doplnky výživy. Samozrejme, niečo také sa „testuje“ trochu inak a veľmi subjektívne. Ťažko sa totiž posudzuje ich primárny cieľ, teda vplyv na výkon. Niečo také ale určite nebudem riešiť, pretože sa jedná vždy „iba“ o doplnky výživy, ktoré z nás Peťa Sagana nespravia, ani keby sme toho jedli tonu :-). Zameriam sa skôr na svoje pocity z týchto konkrétnych produktov, a tak trochu načrtnem, ako som ich využíval v tréningu...
Na čom frčia Lamiovci? PR článok

Na čom frčia Lamiovci?

Bratia Michal a František Lamiovci už niekoľko rokov zastávajú pozíciu lídrov slovenskej reprezentácie horskej cyklistiky v disciplíne cross-country. Tituly majstrov Slovenska a ocenenia Horských cyklistov roka zbierajú jeden za druhým a momentálne sa obaja uchádzajú o miesta na OH v Riu 2016. Viac o olympijskej kvalifikácii sa môžete dozvedieť v ich článku (Ako je to s kvalifikáciou na OH?).
Záťažová diagnostika už nie je len pre vrcholových športovcov PR článok

Záťažová diagnostika už nie je len pre vrcholových športovcov

Asi každému cyklistovi je jasné, že ak sa chce výkonnostne zlepšiť, musí tomu predchádzať tréning. Pod tréningom si môžeme predstaviť aj obyčajný výjazd na bicykli. Jednoducho povedané, na zlepšenie výkonnosti alebo kondície, je potrebný určitý podnet. Aký podnet je však najlepší a najefektívnejší? Aká intenzita a dĺžka zaťaženia je tá správna, aby sme získali čo najviac?
Hlavou proti stereotypu - 4. časť o silovom tréningu

Hlavou proti stereotypu - 4. časť o silovom tréningu

Vchádzam do posilňovne so svojou cyklistickou postavou, so zvyškami typického letného opálenia rúk a stehien a vyzerám v spoločnosti objemných „týpkov“ skôr komicky. Avšak môj zámer, ak to môžem takto povedať, je čisto akademický.
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up