Zážitky, inšpirácie, návody
MTBIKER magazín

Najnovšie články z kategórie Zdravie

Pitný režim športovca

Pitný režim športovca

Kvalita výkonu cyklistu, ale aj každého aktívneho športovca, je ovplyvňovaná trénovanosťou, výživou, regeneráciou a v neposlednej miere aj pitným režimom. To, že športovec bez tréningu nie je schopný kvalitne pretekať, je jasné asi všetkým. Tiež väčšina športovcov vníma, že nedostatok telesných tekutín a tiež zlý pitný režim vedie ku zníženiu výkonnosti. Ale stále veľa z nich (predovšetkým tých rekreačných) sa o príjem tekutín v záťaži stará veľmi zle.
Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k prípadným úmrtiam osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak a závažné hormonálne ochorenia. Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním. Čo by sme mali v týchto horúčavách pri tréningu dodržiavať a na čo myslieť sa dočítate v nasledujúcom článku.
Rady pre cyklistov od Lenky Ilavskej – Litvinovej

Rady pre cyklistov od Lenky Ilavskej – Litvinovej

Čas letí a v nás, ktorí „odstrihávame meter“ smerom ku prvým pretekom, rastie vnútorne napätie. Otázky, či dokážeme udržať tempo s inými, či zdoláme dané kilometre, niekoľko stúpaní a pretneme cieľovú čiaru, či najazdené kilometre nám stačia na to, aby sme sa mohli vyrovnať konkurencii, nám narúšajú pokojnú predpretekovú prípravu.
Jar a bicykel – dvaja nerozluční priatelia

Jar a bicykel – dvaja nerozluční priatelia

Začíname tzv. jarnú prípravu na bicykli. Marec je nielen mesiacom MDŽ, mesiacom knihy, ale pre cyklistov najmä mesiacom, kedy s ťažkosťami a s veľkou netrpezlivosťou čakajú na prvý jarný deň. Počasie však v marci, a ako vidíme v tomto roku ani v apríli, nepraje najazďovaniu kilometrov a budovaniu si pevného objemového základu.
BIO energetický gél Agave#9 dobíja energiu už aj Slovensku PR článok

BIO energetický gél Agave#9 dobíja energiu už aj Slovensku

Vravíte si, že o ňom počujete prvý krát? Boli sme na tom rovnako. My sme sa s ním stretli na konferencii „Aby šport nebolel“ a postupne nás táto novinka dostala.
Ako bolo na konferencii Aby Šport Nebolel? PR článok

Ako bolo na konferencii Aby Šport Nebolel?

Prinášame vám zopár zaujímavých poznatkov a postrehov, ktoré odzneli z úst odborníkov na konferencii “Aby Šport Nebolel” 9. 2. 2013 v Bratislave.
Športovanie v mínusových teplotách

Športovanie v mínusových teplotách

Niektorí športovci sa v tento čas odoberajú k „zimnému spánku“, čo je samozrejme veľká škoda. Športovaním v zime sa dá budovať dobrú obranyschopnosť, ale snáď najdôležitejšia zásada pre športovanie v chladnom zimnom prostredí je – v žiadnom prípade sa nesnažiť natrénovať rýchlosť , v zime sa väčšinou športuje len voľným tempom do 75% maximálnej tepovej frekvencie, pokiaľ nepoužívame sporttester, tak takej, aby sme boli schopný normálne hovoriť.
Blahodárne účinky plávania

Blahodárne účinky plávania

Plávanie ako pohybová aktivita je základným stavebným kameňom zložitejších pohybových zručností. Je to jeden z mála športov, ktorý nemá skoro žiadne obmedzenia z hľadiska veku, zdravotného stavu a výkonnosti.
Recidivujúce infekcie u športovcov na jeseň a ich prevencia

Recidivujúce infekcie u športovcov na jeseň a ich prevencia

Imunitný systém – teda ochrana organizmu pracuje v dvoch líniach, z ktorých rozoznávame imunitnú odpoveď nešpecifickú a špecifickú. Prvá reakcia – nešpecifická – na prítomnosť nejakého mikroorganizmu, vírusu alebo cudzorodej látky je veľmi rýchla, ale nemá žiadnu pamäť, či sa telo s tým či oným votrelcom už niekedy stretlo. Druhá reakcia – špecifická – reaguje pomalšie, ale premyslene a naisto. Najmä vtedy, keď vie s kým má tu česť. Obidve zložky sa prelínajú a spolupracujú.
Kolenný kĺb a príčiny ťažkostí s kolenným kĺbom

Kolenný kĺb a príčiny ťažkostí s kolenným kĺbom

Kolenný kĺb patrí do skupiny najčastejšie poranených kĺbov v ľudskom tele. Poranenie menisku, skrížených väzov, či opotrebovanie chrupavky môžu vzniknúť z viacerých príčin.
Medailová žatva slovenských cyklistov na EP v Prahe

Medailová žatva slovenských cyklistov na EP v Prahe

Slovenskí zdravotne postihnutí cyklisti potvrdili svoju kvalitu aj na pretekoch Európskeho pohára v Prahe, odkiaľ si priviezli deväť medailí.

Dvakrát na najvyšší stupienok vystúpili zrakovo postihnutý Vladislav Janovjak s navádzačom Róbertom Mitošinkom, ktorí triumfovali v časovke aj v cestných pretekoch s hromadným štartom, ktoré sa išli ako mestské kritérium v okolí štadióna na Strahove. Bronzoví medailisti z paralympiády v Londýne v pretekoch s hromadným štartom nastúpili už v treťom okruhu do samostatného úniku, ktorý dotiahli až do konca. V cieli mali náskok pred súpermi viac ako jeden a pol minúty.

Redcord – rehabilitácia a funkčný tréning pre cyklistov

Redcord – rehabilitácia a funkčný tréning pre cyklistov

Cyklistika je prospešná pre vaše telo, myseľ, ale hlavne pre srdce a pľúca, prevažne aeróbnej činnosti a je základom dobrej všeobecnej kondície.Pri jazde na bicykli a vlastne dlhodobom opakovaní rovnakých pohybov ale prevažuje práca určitých svalových skupín a iné sa zapájajú menej.
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up