Zážitky, inšpirácie, návody
MTBIKER magazín

Najnovšie články z kategórie Rady

Zlomenina kľúčnej kosti

Zlomenina kľúčnej kosti

Zlomenina kľúčnej kosti je zlomenina kosti v hornej časti hrudníka, ktorá sa spája s hrudnou kosťou a časťou vašej lopatky a vzniká najmä pri páde na vystretú hornú končatinu, napr. pri páde z bicykla na vystretú ruku.
Rady pre cyklistov od Lenky Ilavskej – Litvinovej

Rady pre cyklistov od Lenky Ilavskej – Litvinovej

Čas letí a v nás, ktorí „odstrihávame meter“ smerom ku prvým pretekom, rastie vnútorne napätie. Otázky, či dokážeme udržať tempo s inými, či zdoláme dané kilometre, niekoľko stúpaní a pretneme cieľovú čiaru, či najazdené kilometre nám stačia na to, aby sme sa mohli vyrovnať konkurencii, nám narúšajú pokojnú predpretekovú prípravu.
Výmena duše, kontrola a obúvanie plášťa a duše, lepenie defektu.

Výmena duše, kontrola a obúvanie plášťa a duše, lepenie defektu.

Prvá časť nášho seriálu o servise, nastavení a výbere biku a všetkých jeho súčastí. V tejto časti sa dozviete ako správne vymeniť, či zalepiť, dušu a správne ju do kolesa vsadiť.
Prehľad systémov pruženia

Prehľad systémov pruženia

Rozsiahly sprievodca a radca vo svete celoodpružených rámov, ktorý vám objasní vývoj ale tiež výhody a nevýhody najpoužívanejších systémov celoodpružených rámov ako FSR alebo VPP, no môže vám tiež pomôcť pri výbere rámu s vlastnosťami presne podľa vašich predstáv !
Radiaca sústava: nastavenie chodu prehadzovačky a prešmyku

Radiaca sústava: nastavenie chodu prehadzovačky a prešmyku

Prečo mi to neradí? Mám problém s prehadzovačkou! Časté a frekventované otázky na cyklistických fórach. Čo s tým, ukážem v tejto trilógii článkov. Posledný článok venujem nastavenie chodu prehadzovačky a prešmyku. Tento úkon si vyžaduje čas, treba sa s bikom trochu pohrať a prinajhoršom skúšať systémom pokus?omyl. Po prečítaní tejto trilógie článkov o nastavení radenia dúfam, že mnohí nešťastníci už budú schopní sami vyriešiť svoj „nevyriešiteľný“ problém.
Radiaca sústava: umiestnenie prehadzovačky a prešmyku v ráme

Radiaca sústava: umiestnenie prehadzovačky a prešmyku v ráme

Prečo mi to neradí? Mám problém s prehadzovačkou! Časté a frekventované otázky na cyklistických fórach. Čo s tým, ukážem v tejto trilógii článkov o nastavení a základnom servise radiacej sústavy. V druhej časti sa venujem umiestneniu prehadzovačky a prešmyku v ráme. Nesprávne namontovanie týchto komponentov len ťažko vykompenzujeme iným nastavením. Ak sú už raz nakrivo, tak nám nepomôže ani zapredanie duše diablovi, len správne umiestnenie a narovnanie.
Radiaca sústava: lanká a bowdeny

Radiaca sústava: lanká a bowdeny

Prečo mi to neradí? Mám problém s prehadzovačkou! Časté a frekventované otázky na cyklistických fórach. Čo s tým, ukážem v tejto trilógii článkov o nastavení a základnom servise radiacej sústavy. Prvá časť sa bude venovať lankám a bowdenom, ich výmene a „mojim“ jednoduchým vychytávkam. Začnem pekne asi najmenej náročnou činnosťou na zručnosť.
Servis telesa voľnobehu /orecha/ Shimano

Servis telesa voľnobehu /orecha/ Shimano

Teleso voľnobehu nazývané aj orech je dôležitou súčasťou kazetového zadného náboja a zabezpečuje pohon /záber/ pri šliapaní a zároveň voľnobežný chod kazety smerom vzad.
Ako sa správne obliecť na bicykel v chladnom počasí PR článok

Ako sa správne obliecť na bicykel v chladnom počasí

Aj keď je vonku chladnejšie, bicyklovania sa vzdať nemusíme. Stačí sa správne obliecť. Funkčné oblečenie („termoprádlo“) však ostáva funkčným len vtedy, ak mu v tom nebránime. Preto by sme vám chceli povedať pár slov o tom, ako sa obliekať v mesiacoch, ktoré majú v názve písmenko „r“.
Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k prípadným úmrtiam osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak a závažné hormonálne ochorenia. Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním. Čo by sme mali v týchto horúčavách pri tréningu dodržiavať a na čo myslieť sa dočítate v nasledujúcom článku .
Pitný režim bikera PR článok

Pitný režim bikera

Kvalita výkonu cyklistu, ale aj každého aktívneho športovca, je ovplyvňovaná trénovanosťou, výživou, regeneráciou a v neposlednej miere aj pitným režimom. To, že športovec bez tréningu nie je schopný kvalitne pretekať, je jasné asi všetkým.
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up